Martin Camenius

Halloj!
Jag heter Martin - utvecklare och författare i Stockholm.

Preppmånaden är snart över

- 3 min

I mitten av januari läste jag en artikel av Scott Myers där han nämnde följande strategi:

One month for prep. Write 1 page per day. One month for revisions and editing. Do that and you complete 2 scripts per year.
Innan dess, under julledigheten, hade jag återvänt till en gammal outline jag haft - Omval. En underbar liten story som fastnat på vägen. Något jag aldrig haft möjlighet att avsluta - något jag aldrig lyckats få till.

Efter tre veckors bestämt kvällsarbete med outlinen kände att jag var på god väg.

Jag skulle se till att skriva färdigt outlinen under januari månad.
Jag har inte möjlighet att skriva varje dag (småbarnsfarsa) men att slå ut sju sidor per vecka på två-tre sittningar kändes fullt rimligt. Under tre månader skulle jag alltså skriva klart en första slaskversion av manuset, för att sedan ägna den fjärde månaden åt att redigera och justera.

När januari så närmade sig sitt slut hamnade jag i ett samtal med min pappa om våra skrivprojekt. Jag nämnde vad jag jobbade på, och nämnde även ett par andra gamla projekt som jag gärna skulle vilja återvända till någon gång i framtiden.
Senare den kvällen skrev jag på Omval i en timme eller två, och lät mig sedan återvända till de gamla projekten jag nämnt under dagen.

Då slog det mig. Jag hade haft så svårt att få till Omval för att jag egentligen ville skriva på någonting annat.


Så, en vecka innan februari, innan deadline, valde jag att byta story att jobba på.

Detta innebär ju att jag enbart hade ungefär en vecka innan det var dags att avsluta prepp-fasen och påbörja manusfasen, men jag kände att det var dags. Det var dags att ta itu med en idé som hade surrat omkring i huvudet i nästan tio år.
Det är en story jag länge har velat skriva, en story jag någonstans har känt att jag måste skriva.

Så, nu sitter jag här, med en enda outlinesession kvar innan det är dags att påbörja manuset.
Outlinen är långt ifrån färdig. Jag har skrivit en hel del, men jag inser att jag även har missat ett flertal saker som är nödvändiga för att allt ska gå ihop. Men det får gå. Jag får skriva manuset snabbt - efter tio år är jag trots allt någorlunda på det klara med vad jag vill få till - och jag får se till att utnyttja den sista månaden av redigering.


Det är lite galet, men det ska bli bra. Jag ser fram emot utmaningen, och jag tror att det kan bli ett överjävligt resultat.


Jag måste bara se till att fylla i luckorna på vägen och sedan snitsa till det när det väl är dags.


Jag ser fram emot det.

© Martin Camenius, 2024