https://twitter.com/MartinCamenius

Halloj!
Jag heter Martin - utvecklare och författare i Stockholm.

Bamse - Buster bestämmer

- 7 min

När jag var yngre läste jag Bamse så mycket jag kunde. De senaste åren har jag även läst en massa Bamse för mina egna barn, och trots att vi har köpt hundratals tidningar på diverse loppmarknader tar tidningarna slut någon gång.


Barn älskar att höra samma historia om och om igen, men efter ett tag blir man som förälder trött på att läsa om samma rader. Så, man börjar hitta på. Man börjar freestyla.


Det här är en av de historier jag skrivit för mina grabbar och som numera, hemma hos oss, blivit en sån där Bamsehistoria som det bara "råkar saknas tecknade rutor för".


Lille Skutt står och diskar samtidigt som Mini-Hopp studsar omkring i köket. Mini-Hopp stöter till en kastrull full av morotsgryta. Kastrullen flyger av spisen och morotsgryta hamnar överallt - på skåpluckor, på fönstret, på golvet... Lille Skutt suckar och plockar upp kastrullen medan Mini-Hopp flänger vidare ut ur köket.

KNACK KNACK KNACK.

Lille Skutt hoppar till av rädsla och skvätter morotsgryta över sig själv när han ser att det är sjörövaren Buster som knackar på dörren.
Buster har dock inte på sig sina vanliga sjörövarkläder. Han har på sig en skräddarsydd kostym och har kammat sitt lurviga hår bakåt. Han ler tillmötesgående.

Buster ger Lille Skutt ett flygblad och berättar att han ställer upp i stadens kommande borgmästarval. Lille Skutt är för rädd för att stänga dörren och lyssnar istället vidare på Buster.
Buster berättar att han har lämnat sitt sjörövande bakom sig och nu ställer upp som motståndare till Bernard Bäver, ortens mångåriga borgmästare. Han berättar om sin kampanj och dess värderord B.O.V.A. - Barn, Omsorg, Vård, Ansvar.
Buster fortsätter sin inövade säljpitch med att nämna att Bernard Bäver har ljugit för traktens invånare och har tömt ortens stadskassa. Buster berättar att Bernard ska förbjuda odling av morötter: trakten förtjänar bättre borgmästare än så. Buster tackar för Lille Skutts tid och ger sig av. Lille Skutt ser orolig ut.

Bamse, Skalman, och Lille Skutt står på ett torg som är fullt av traktens invånare. Alla väntar på att Buster skall hålla ett kampanjtal.
Bamse tycker att det är bra att Buster har slutat med sina rackartyg, och undrar samtidigt om Bernard har blivit stollig - han har ju hört att Bernard vill förbjuda dunderhonung! Lille Skutt nämner att Bernard även vill förbjuda morotsodlingar. De skakar förbryllat på huvudet åt Bernards planer.
Skalman undrar var de har hört dessa påståenden och Lille Skutt svarar att han har hört att Bernard fifflar och ljuger.

Buster möts av publikens jubel när han kommer ut på scenen och berättar en hjärtskärande historia om hur han nu följer sin gamla mors motto. Hon talade alltid om hur alla är lika mycket värda - stora som små.
De små ekorrarna jublar när de får höra att de ska få hjälp med vinterlager av sina nötter, ankorna ropar av glädje när Buster berättar att sjöarna ska hållas rena från farligt avfall, och kaninerna hurrar när de får höra att det ska satsas på godsaker såsom morötter. Buster påminner alla om värdeorden B.O.V.A. Skalman håller med om att det låter bra.
Scenens moderator berättar att Bernard Bäver alldeles strax skall hålla ett tal, men besökarna har redan börjat att lämna torget.

Skalman är den enda som stannar kvar för att lyssna på Bernard Bävers tal.

Buster går omkring i hamnen där han delar ut flygblad och ger invånarna uppmuntrande ord. Skalman står bakom ett hörn och spejar på Buster med hjälp av sin kika-runt-hörn-kikare.
Han försöker följa Busters väg med blicken, men tvingas gömma sin kikare när Buster ser åt hans håll, och tappar då bort Buster som försvinner utom synhåll.
Han beslutar sig för att gå till sjörövarnas gamla tillhåll och knackar på dess dörr. Dörren öppnas av Stollen och innanför ser Skalman hur deppigt de tre (övergivna) sjörövarna har det. De ser ut att sakna någon som kan föra deras befäl - Buster är inte där.
Skalman undrar om Buster faktiskt har övergivit sitt gamla gäng för att satsa på en ny, hederlig, bana.

När han går därifrån ser han plötsligt Buster. Buster ser sig omkring och smiter sedan in i Krösus Sorks kontorsbyggnad. Skalman försöker följa efter honom, men dörren till kontorsbyggnaden skyddas av vakter.

Bamse och Lille Skutt besöker Skalman som förklarar att han själv ska söka borgmästarämbetet. Han berättar att han ska lova varma sommardagar, glädje och välmående till alla.
Går sådant ens att lova? Bamse och Lille Skutt verkar förvånade, men då Skalman är traktens, om inte världens, smartaste och mest belästa person så håller de med om att det låter fantastiskt bra. Skalman skulle bli en väldigt bra och rättvis borgmästare.
De båda vännerna försäkrar Skalman om att de kommer att hjälpa honom.

På sin brevbärarvända delar Lille Skutt ut flygblad för Skalmans kampanj i invånarnas brevlådor. Flygbladen lovar varma dagar, bingorader som kommer att slå in, och morötter som kommer att gro som aldrig förr.

Dagen för omröstningen är inne och en stor publik har samlats kring torgets stora scen. På scenen står Bernard Bäver, Buster och Skalman. Många röster skallrar för Buster, andra hejar på Skalman. Ytterst få röster höjs för Bernard Bäver.
Herr Gris kommer upp på scen med en stor urna i sin famn. Han förklarar att rösterna har räknats och att de har en vinnare. Kandidaterna väntar spänt på valresultatet.

Vinnaren är...BUSTER!

Publiken jublar när herr Gris överlämnar en banderoll som han pryder Buster med och erkänner honom som valets vinnare. Buster ler ett stort leende och han hinner knappt säga något innan Krösus Sork springer upp på scen, uppbackad av ett par fixaresorkar, och skuffar undan Buster. Han tittar ut på alla åhörare och säger att nu, nu råder det nya regler i stan:

“Vi kommer att ta betalt för övergångsställen, vi kommer att stänga ned ålderdomshem och förskolor, och vi kommer att förbjuda affärer som inte är märkta med det ståtliga KS-emblemet.”

Buster viskar något till Krösus, som fortsätter. “Och sjöröveri är numera lagligt! Skepp som tillhör KS Rederi är skyddade, förstås.” Buster gnuggar sina händer.
Åhörarna tror inte sina öron. Vad är det som har hänt? Vad hände med de fina värdeorden? Krösus förklarar att det mjäkiga livet de har levt är över - en ny era råder.

Skalman tar sig sakta, men säkert, upp på scen. Hans inbyggda “ivägfösar-händer” puttar bort fixaresorkarna som försöker stoppa honom. Han vänder upp och ned på valurnan som visar sig enbart innehålla röstsedlar med Busters namn på.
Skalman frågar åhörarna om någon inte röstade på Buster. Många händer flyger upp i luften. Några ropar att de självklart röstade på Skalman och hans varma somrar. Inga av dessa röstsedlar finns i urnan och Skalman vill se en omräkning, inkluderat alla röstsedlar.
Krösus hytter med sin käpp mot Skalman samtidigt som han, fixaresorkarna och Buster snabbt lämnar scenen. Att Skalman eller Bamse alltid ska blanda sig i!

Kontrollanterna Fröken Fiffi och Vargen hittar då massa valsedlar i en soptunna bredvid scenen, och efter en omräkning visar det sig att Skalman har vunnit valet. Folksamlingen jublar.

Skalman lugnar publiken och frågar om det är någon som tror på att vädret borde påverkas av en person, om det nu ens är möjligt. Han frågar även publiken vad som händer om alla vinner på bingo. Då blir ju inte en vinst värd något.

Osäkerhet sipprar ut bland åhörarna.

Skalman förklarar att Buster självklart, förhoppningsvis, kan byta till en hederlig bana, men att man inte alltid ska tro på vad som sägs.
Han vänder sig till Lille Skutt och frågar om han ens har frågat Bernard Bäver om han ska förbjuda morötter. Han frågar även Bamse om han har frågat Bernard om han ska förbjuda dunderhonung.
Lille Skutt, tillsammans med Bamse och många andra, börjar obekvämt vrida på sig och erkänner att de inte har kontrollerat sina källor.

Skalman förklarar att man måste lyssna till fakta och inte bara tro att saker som sägs är av sanning. Han vänder sig till Bernard Bäver och frågar om han har tänkt att förbjuda morötter. Bernard skakar på huvudet. Inte heller dunderhonung vill han förbjuda, självklart inte.
Skalman tycker att en ny omröstning skall genomföras, och att han själv drar tillbaka sin kandidatur. En ny omröstning visar att Bernard Bäver får alla röster.

Bamse skakar på huvudet och erkänner att man borde se över vad som sägs och att man måste kontrollera vad som påstås.

© Martin Camenius, 2024