https://twitter.com/MartinCamenius

Halloj!
Jag heter Martin - utvecklare och författare i Stockholm.

Bamse - Krösus Sork blir hemlös

- 8 min
Ett annat exempel på en historia som skrivits för barnen. Denna är väl inte supersolig direkt, men den innehåller allas våran favorit Reinard Räv!

En kostymklädd finanschefssork äntrar Krösus Sorks kontor och berättar att det nya kassavalvet är färdigt och att det nu är fyllt med Krösus alla härliga pengar.

Krösus har nämligen skaffat sig så mycket pengar att han har blivit “tvungen” att bygga ett nytt kassavalv. I detta valv kan han nu samla förtjänster från alla sina affärsrörelser. Kassavalvet, som är beläget längst inne i KS Varuhus, är fyllt med Krösus alla sedlar, mynt och värdepapper.
Krösus nickar nöjt och tycker att det är förträffligt att det är färdigt precis i tid för morgondagens Sommarparad. Den stora Sommarparaden kommer att gå genom stadens gator och Krösus butiker kommer att kunna erbjuda glass, dryck och mat till alla besökare - till ett extra dyrt pris, förstås. Ett perfekt tillfälle att fylla på kassavalvet ytterligare.

Det knackar på dörren och Doktor Gråräv, en lång doktorsrocksbeklädd räv med ett långt grått hår och ett stort grått skägg, kommer in på Krösus kontor.
Doktor Gråräv berättar att han har uppfunnit ett speciellt energi-serum. Om Krösus anställda dricker serumet kommer de att kunna arbeta minst tre gånger så effektivt. Efter deras skift skall de dricka ett anti-serum, för återhämtning, så att de kan vila ut och dagen efter vara redo för ännu ett energiskt skift.
Krösus ser tvivelaktigt på den okända doktorn men han har svårt att tacka nej till möjligheten av en effektivare personal för samma låga lön...

Krösus vill att någon testar serumet och ser då en sork, som visar sig vara lagerchef, och kräver att denne ska få testa serumet. Doktor Gråräv tar fram några varuprov och förklarar att han enbart kommer att ge lagerchefen en liten dos som inte kräver något anti-serum.

Lagerchefen klunkar, utan att våga säga emot, i sig serumet. Strax därefter springer han ut ur kontoret och återkommer nästan omedelbart: Han har redan planerat hela veckans logistik.
Krösus, som är mäkta imponerad, förklarar att han behöver testa serumet på hela sin personal, givetvis helt gratis, och redan imorgon under Sommarparaden. Krösus ögon glimrar som guld när han tänker på de hårt arbetande arbetarna och de många lättlurade konsumenterna.

Dagen efter skiner solen och stadens gator vimlar av glada paradbesökare. I varuhuset står de anställda på kö för att dricka serumet innan de ska börja sina skift. När de har tagit serumet genomför de sina sysslor mycket, mycket snabbare än vanligt. Krösus kluckar belåtet.
När varuhuset skall stänga går Krösus medarbetare runt i varuhuset och delar ut anti-serum till alla anställda. Utanför varuhuset sitter Doktor Gråräv i en lastbil och ser på sin klocka. “Snart är det dags”, skrockar han för sig själv.

Bara några minuter därefter går Gråräv in i varuhuset. Han möts av anställda som sover i gångar, på hyllor, i klädhögar... Överallt ligger sovande personal och Doktor Gråräv går lugnt genom byggnaden och fram till en stor kassavalvsdörr.
Kassavalvets säkerhetsvakter ligger och sover, och det är inte svårare än att ta deras nycklar, öppna upp kassavalvets dörr, och tömma valvet.

Doktor Gråräv kastar av sig sitt lösskägg och sitt löshår - det visar sig vara REINARD RÄV! - och skrattar rått när han åker från varuhuset i sin pengafyllda lastbil.

Morgonen efter ser Krösus Sork ut över det tomma kassavalvet. Hans mun ekar, öppen av chock. Han förstår inte alls hur något sådant kan ha hänt.
Krösus finanschef förklarar, med hatten i handen, att det är löningsdag: det är dags att betala de anställdas löner. Krösus har nu inga pengar för att betala de anställdas (låga) löner. Därmed tvingas KS Varuhus, KS Zoo, KS Rederi, och alla andra KS-företag, att bomma igen.

Krösus blixtrar av ilska när han sitter i sitt kontor. En rakt nedåtgående trendpil pryder en graf bakom honom. Han skriker förtvivlat när några flyttgubbar bär ut hans skrivbord och till och med stolen han sitter på. Det enda han får med sig, innan han skjutsas ut av konkursförvaltare, är ett av Doktor Grårävs varuprover.

Krösus beordrar sin chaufför att skjutsa hem honom, men chauffören förklarar att Krösus inte har råd att betala hans lön, än mindre bilens bensin. Krösus hittar en gammal vinglig cykel som han cyklar hem med.

Grinden framför Krösus överdådiga hem pryds av en stor skylt - “STÄNGT”. Krösus kommer inte in i sitt hem, som har tagits över av konkursförvaltare, och tvingas då inse att han har förlorat allt.
Krösus kastar sig ned på marken. Samtidigt som han skriker och gråter ut sin ilska både slår och sparkar han på marken.

Krösus kikar in genom fönstret till en storslagen villa. Inne i villan har Rika Rikingarnas förening ett möte. När de ser att Krösus tittar in genom fönstret lyser Krösus upp. Han hoppas att hans gnidarvänner skall hjälpa honom, men istället drar de för gardinerna och Krösus hör nu hundskall. Krösus tvingas springa därifrån, jagad av arga byrackor.

En slagen Krösus Sork sitter utanför handlare Grymtlunds affär med sin hatt på marken framför sig. Besökare till Grymtlunds affär går skadeglatt förbi Krösus utan att ge honom så mycket som varken ett öre eller en värdig blick.
Bamse kommer till affären och känner knappt igen sorken som sitter utanför butiken. När han inser att det är Krösus kan Bamse inte ens låta sin ärkefiende må på detta vis. Han erbjuder honom mat och logi, och Krösus tackar motvilligt ja till Bamses invit.

Skalman kommer hem till Bamse och tar fram en “Analysatorsindukterare” med vilken han analyserar Grårävs varuprover. Resultatet visar på ett innehåll av supermegastarkt kaffe och socker. Skalman gissar att anti-serumet var ett väldigt effektivt sömnmedel.
Krösus blir förbaskad och knäcker sin käpp. Han utbrister arga och förhatliga ord riktade mot Doktor Gråräv. Brummelisa förklarar strängt att de inte accepterar sådant språk, och ber Krösus att lämna hemmet om han inte kan sköta sig.
Krösus går därifrån och irrar planlöst runt bland kullarna. Det börjar regna och han sätter sig ned under en gran. Hans käpp är trasig, hans kläder är smutsiga och hans glasögon sitter på sniskan. Krösus Sork har sett bättre dagar.

Plötsligt haltar Lille Skutts hund Lurvas fram mellan träden. Han har halkat i regnet och gjort illa tassen. Krösus stödjer upp Lurvas ben genom att använda sin käpp och sin frack. Krösus tycks, lite motvilligt, se glad ut när Lurvas tacksamt slickar Krösus i ansiktet. Lurvas linkar därefter iväg, och Krösus ser nedstämd ut när även hans nya bekantskap lämnar honom ensam.
Han ser längtande efter Lurvas som linkar hem till Lille Skutts stubbe, men Krösus är för stolt för att följa efter och be om hjälp. Med grenar som täcke sover han under granen.

Dagen efter knackar en trött och våt Krösus på Bamses dörr och ber om hjälp. Om Bamse hjälper honom att återfå sina egendomar lovar han att skänka - usch, hemska tanke - en del av pengarna till välgörande ändamål.
Bamse, och Lurvas, erbjuder sin hjälp. De åker till varuhuset där Lurvas får upp ett spår och sätter iväg. Bamse och Krösus, det otänkbara paret, följer efter Lurvas genom stadens gator och ut i skogen.
Lurvas leder dem till en stor stensamling. Bamse häller i sig en burk dunderhonung, något Krösus aldrig tidigare har bevittnat med en positiv känsla, och börjar lyfta bort stenar.
Bakom stenarna finns en grotta och Krösus hoppar av glädje när det visar sig att alla hans pengar är gömda i grottan.

En lastbil lastar in Krösus älskade sedlar och mynt och för dem tillbaka till kassavalvet som nu utrustas med ytterligare säkerhetsfunktioner. Bamse behåller några pengasäckar som han donerar till traktens ålderdomshem och skola.
Även om Krösus fortfarande avskyr att pengar går till välgörande ändamål skänker han, helt anonymt, ytterligare medel till traktens fattighus och djursjukhus för att hjälpa utsatta och sjuka.

Epilog:
Ett par dagar senare dyker Reinard upp vid grottan och ser då att stensamlingen är bortflyttad och att grottan är tom. Han grämer sig och förmodar att Bamse har förstört för honom, ännu en gång...
Reinard lyckades dock hålla sig borta från lagens långa arm, även denna gång, och åker hem till Mickelborg för att smida på nästa grandiosa plan...

© Martin Camenius, 2024