Martin Camenius

Halloj!
Jag heter Martin - utvecklare och författare i Stockholm.

Jönssonligan - Skrivarfeeling

- 5 min

Att påstå att man växte upp med Jönssonligan-filmerna är väl regel snarare än undantag, och nästan även lika uttjatat. Men att påstå att jag har sett de klassiska filmerna OTALIGA gånger är ingen lögn.
Jag minns IKEA-sekvensen som om jag såg det igår, jag minns specifika repliker som Birgitta Andersson tryckte ur sig, jag minns rollerna som Peter Haber och Rikard Wolff spelade (yes, för mig var även dessa en del av the canon).


Givetvis bänkade jag mig därför direkt när en ny film lanserades på CMore. Den nya filmen hade väl både toppar och dalar, men framför allt kände jag hur kul det vore att skriva en heistkomedi med en sådan, i många fall, fantastisk ensemble.

Jag mindes tillbaka till de skrivövningar vi hade när jag studerade filmmanus, och hur befriande det var att skriva med tidspress och inse att man varken kan fundera eller ens skriva särskilt mycket. Första spåret måste nästan gälla.
Så, jag gav mig själv en timme att skriva en cold open för en Jönssonligan utifrån den nya ensemblen. Inga idéer, ingen aning vart saker barkade - bara ett tomt blad och en timer.

Första spåret jag fick var inte supertoppen, och särledes blev inte detta supertoppen. Men övningen är ett sätt tömma tankarna och bara kötta framåt.
Under tiden jag skrev fick jag en massa uppslag på vad man skulle kunna göra med en Jönsson-film, så kanske borde man ge sig i kast att skriva ett sådant spec-manus? Men, de uppslagen jag fick framåt slutet av denna timme - när jag redan hunnit avgöra inriktning - berör snarare en helhetsberättelse, så de hann jag inte få med här - och det är lite det som är övningen. Begränsningen = ingen tid till omskrivning eller någon rejäl längd.


COLD OPEN

Natt. Ett parkeringshus under varuhuset NK i Stockholm. Sickan och Doris sitter gömda bakom en soptunna nära parkeringshusets utfart. Sickan är som vanligt klädd i glasögon och kostym medan Doris är klädd och sminkad för en kväll på stan.
Eller, snarare efter en kväll på stan. Hennes läppstift är utsmetat, mascaran har börjat rinna.

Sickan ser behärskat på sitt armbandsur.

Vanheden sitter i gängets van som är dold i parkeringshusets skuggor, redo att åka därifrån med bytet.

Utanför garageutfarten står Harry. Han lutar sig mot dörren och står med benen som om han urinerar.

Visarna når 00:12.

SICKAN
Nu.

Som på signal öppnar sig en dörr från varuhusets inre. Två väktare, båda bärande på två silverfärgade säkerhetsväskor, kommer ut.

Väktarna hoppar in i en transportbil och kör mot utgången.
Garageporten öppnar sig och väktarna möts av Harry som försöker skyla sig. Väktarna börjar tuta, men Harry sluddrar emot.

HARRY
Kör om, alltså, här kör jag.

Samtidigt smyger Sickan och Doris in bakom transportbilen och med Doris assistans börjar Sickan förbereda sig för att dyrka upp transportbilens bakdörr.

Väktaren i förarsätet tutar på Harry och vinkar irriterat åt honom.

VÄKTAREN I FÖRARSÄTET
Men, flytta på dig, då!

Sickan har nu plasthandskar på sina talkade händer - stetoskopet hänger redo runt halsen.

Väktaren i förarsätet är på väg ut ur bilen då Doris lämnar bilens baksida och går framåt längs sidan av bilen. Hon halkar till - "whoops!" - och medan hon ligger ned knipsar hon av en larmsladd med en griptång som hon sedan skjutsar bort under bilen.

DORIS
Tjena grabbar, är det här taxin till efterfesten, eller?

Hon skrattar högt åt sig själv, till synes påverkad. Väktaren i förarsätet tappar fokus, vevar ned fönstret och småler åt Doris. Hon är snabb på att snappa upp det och fortsätter att fnittrigt flirta med honom.

Sickan snurrar upp bakdörren och smyger försiktigt ut pengaväskorna till Vanheden som tar emot dem och lägger in dem i vanen.

När Sickan har skjutsat ut den sista väskan ser väktaren i passagerarsätet plötsligt hur Vanheden bär i väg med väskan.

VÄKTAREN I PASSAGERARSÄTET
Hörrududu, du där, stanna!

Väktaren kastar sig ut ur bilen och jagar Vanheden som lägger benen på ryggen. Väktaren som charmats av Doris inser nu att han har blivit lurad. Innan Doris hinner haja till och fly tar väktaren tag i hennes arm genom fönsterrutan och håller henne kvar.

Han riktar sin pistol mot Harry.

VÄKTAREN I FÖRARSÄTET
Är du med på det här du också? Det är bäst för henne att du inte springer...

Harry fastnar i steget. Han ser rädslan i Doris ögon och inser att slaget är förlorat.

Väktaren hinner ikapp Vanheden som blir nedtacklad och fasthållen.

Väktarna kör iväg med Doris, Harry och Vanheden inlåsta i transportbilens bakre utrymme.

En bit bort i parkeringshuset sitter Sickan gömd bakom en bil. Han andas tungt. Han är inte van vid att vara den som kommer undan.

...

FJORTON MÅNADER SENARE

Fängelsedörrarna öppnas för Doris, Harry och Vanheden som kliver ut genom spärrarna. De ser sig om efter Sickan.

Han syns inte någonstans. Inga viftande flaggor, inga serpentiner.

Sickan är inte där.

© Martin Camenius, 2024