Med Stopp i trafiken kan du prenumerera på trafikstörningar och avvikelser.
Om det uppstår en störning som berör just dig så får du en push-notis så att du kan planera din resväg därefter.

2016 började jag arbeta på en mobilapp som skulle komma att heta Stopp i trafiken. Jag hade sett en bekant skriva en mobilapp med hjälp av PhoneGap och jag som inte hade någon kunskap om Java, Swift eller Objective-C såg en möjlighet att skapa en mobilapp med Javascript.

Idén till appen kom under en kall vinterdag när hela Stockholms kollektivtrafik var lamslagen av ett ruskigt snöoväder. Allt stod stilla, och om man inte höll sig manuellt uppdaterad visste man inte hur trafikläget såg ut.

Det här var strax efter att jag stängt ned Rätt Uppgång men jag hade inte riktigt haft möjlighet och tid att sätta mig in i någon av de ovannämnda språken. Nu när det istället fanns möjlighet att göra det med Javascript så bestämde jag mig för att köra igång.

Efter en del research så valde jag ganska snabbt att lägga PhoneGap bakom mig och istället fokusera på React Native, det som då var ett förhållandevis ungt ramverk för att skapa mobilappar, i och med att jag kände mig bekväm med att arbeta med React. React Native är skapat inom Facebook och när det flyter på är det fantastiskt att arbeta med. Man kan snabbt se sina uppdateringar och testa appen, men i och med att det fortfarande är i sin linda så kräver varje uppdatering en stor ask Alvedon. Saker som fungerade på förmiddagen slutade att fungera efter lunch, moduler och bibliotek behövde länkas om, XCode behövde uppdateras vilket tog två dagar... Det har inte varit en lätt match, men jag är ändå glad att jag valde React Native och jag kommer säkerligen att använda det igen till framtida appar.

Den största delen av appens data hämtas från Trafiklabs/SL:s Störnings-API och genom att analysera, hantera och kategorisera deras data lyckades jag skapa möjlighet att prenumerera på linjer och störningar som en användare kan tänka sig vara intresserad av.

Det finns vissa delar av datan som jag önskar hade sett annorlunda ut, men de bekymmer och de svårigheter som uppstod löste jag efter många helnätter (tur att man då bara hade ett barn(!)). Vissa delar av datan finns det behov att manipulera ordentligt för att få fram önskat resultat, och det krävs en hel del danssteg för att koppla störningarna till linjer och hållplatser/stationer för att få fram önskat resultat.

Min backend blev jag till slut väldigt nöjd med, logiken var inte lätt att få fram, men efter många om och men kunde jag skapa en bra process som är enkel att följa och hantera.

I och med att jag aldrig hade byggt en mobilapp tidigare så var varje steg på vägen en utmaning. Jag var tvungen att lära mig hur XCode fungerar och hur man kopplar bibliotek för att få in moduler, ikoner, bilder, notifikationer... Varenda del av arbetet krävde två steg fram, ett steg bak.

Trots alla hinder så tog jag mig hela vägen till AppStore och jag är idag väldigt nöjd med hur appen fungerar och ser ut. Visst, det finns ett par saker man vill åtgärda, och min lista över dessa saker blir allt längre, men det är en fantastisk känsla att veta att man har genomfört projektet och att det finns en hel del stockholmare som har lite, lite bättre koll på deras resväg.